Gårdagens bakning
Ingredienser ca 20 geléhjärtan
♥ 6 gelatinblad
♥ 50 g glukos
♥ 1 dl strösocker
♥ 2 1/2 dl vatten
♥ 6-7 droppar flytande arom/smaksättning (t. ex. hallon)
♥ några droppar karamellfärg
♥ strösocker
♥ citronsyra
silikonformar för godis eller mjuka isbitsformar
Gör så här
1. Olja in formarna. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
2. Blanda glukos, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka över medelhög värme till 122 grader.
3. Värm under tiden de urkramade gelatinbladen med ca 2 msk vatten långsamt i en kastrull och rör försiktigt tills gelatinet är helt upplöst. Observera att gelatinet absolut inte får koka.
4. Ta sockerlagen från värmen och blanda i det smälta gelatinet, aromen samt några droppar färg.
5. Låt temperaturen sjunka till ca 70 grader. Fyll sedan formarna med massan.
6. Låt svalna och stelna i rumstemperatur över natten.
7. Rulla sedan gelébitarna i strösocker. Gillar du sura godisbitar kan du blanda lite citronsyra i sockret som du rullar bitarna i. Eller strunta i socker och stryk i stället lite matolja på gelébitarna så klibbar de inte.
Receptet är från den ljuvliga boken Vinterns söta. Om någon undrar så finns aromer att köpa på t.ex Panduro.