Gårdagens bakning




Ingredienser ca 20 geléhjärtan

6 gelatinblad
50 g glukos
1 dl strösocker
2 1/2 dl vatten

6-7 droppar flytande arom/smaksättning (t. ex. hallon)
några droppar karamellfärg

strösocker
citronsyra

silikonformar för godis eller mjuka isbitsformar

Gör så här

1. Olja in formarna. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
2. Blanda glukos, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka över medelhög värme till 122 grader.
3. Värm under tiden de urkramade gelatinbladen med ca 2 msk vatten långsamt i en kastrull och rör försiktigt tills gelatinet är helt upplöst. Observera att gelatinet absolut inte får koka.
4. Ta sockerlagen från värmen och blanda i det smälta gelatinet, aromen samt några droppar färg.
5. Låt temperaturen sjunka till ca 70 grader. Fyll sedan formarna med massan.
6. Låt svalna och stelna i rumstemperatur över natten.
7. Rulla sedan gelébitarna i strösocker. Gillar du sura godisbitar kan du blanda lite citronsyra i sockret som du rullar bitarna i. Eller strunta i socker och stryk i stället lite matolja på gelébitarna så klibbar de inte.

Receptet är från den ljuvliga boken Vinterns söta. Om någon undrar så finns aromer att köpa på t.ex Panduro.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0