Chokladkola

Chokladkola      ca 60 st
* 100 g smör
* 2 dl vispgrädde
* 3 dl socker
* 1 dl ljus sirap
* 1 tsk vaniljsocker

* 100 - 150 g mörk choklad

Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula. Koktid 15 – 30 min. Häll smeten på smörpapper i en form ca 20 x 30 cm. Garnera eventuellt med kokosflingor. Låt svalna och skär eller klipp i bitar. Dela chokladen i bitar och smält den i en skål i vattenbad eller i mikro. Doppa kolan i chokladen och lägg den på smörpapper. Låt stelna i kyl. Förvara kallt.

Toppenbra recept (kommer från Arla), kolan blir ljuvligt god men det tog en hel timme för mig att koka kolan. Det beror ju lite på vad man har för kastrull, spis och så men kan vara bra att veta. Men som sagt, kolan blev ljuvligt god! Smakar nästan precis som Riesen!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0